SA国际传媒

S?k

Keskiviikon yleisaudienssissa paavi Franciscus puhui siit?, ett? evankeliumi kuuluu kaikille. Keskiviikon yleisaudienssissa paavi Franciscus puhui siit?, ett? evankeliumi kuuluu kaikille.  (Vatican Media)

Paavi yleisaudienssissa: Jumala kutsuu joitakin rakastaakseen kaikkia

Jumala kutsuu joitakin rakastaakseen kaikkia. T?m? kuuluu kristinuskon katoliseen, universaaliin, luontoon. Keskiviikon yleisaudienssissa paavi Franciscus puhui siit?, ett? evankeliumi kuuluu kaikille.

Juho Sankamo

Viime keskiviikon yleisaudienssissa paavi Franciscus kertoi, että hän tulee vetämään yhteen opetussarjansa apostolisesta innosta käsittelemällä kolmea pointtia, jotka löytyvät hänen apostolisesta kehotuskirjeestään Evangelii Gaudium (Evankeliumin ilo). Viime viikolla hän saarnasi, että kristillinen julistus on iloa. Nyt paavi nosti esiin toisen pointin: kristillinen julistus on kaikkia varten. “Kristillinen julistus on iloa kaikille.” 

Kirkko ei kasva käännytystyöllä, vaan vetovoimallaan

Paavi Franciscus lainasi 10 vuotta sitten kirjoittamaansa Evangelii Gaudium -kehotuskirjettä toteamalla, että jokaisella on “oikeus vastaanottaa evankeliumi. Kristityillä on velvollisuus julistaa evankeliumia sulkematta ketään sen ulkopuolelle. Sen sijaan, että he näyttäisivät asettavan uusia velvoitteita, heidän tulisi näyttäytyä ihmisinä, jotka haluavat jakaa oman ilonsa; ihmisinä, jotka viittaavat kauneuden horisonttiin ja kutsuvat toisia herkulliselle juhla-aterialle. Kirkko ei kasva käännytystyöllä, vaan ‘vetovoimallaan’.” (no. 14.)

Kristittyjen tulee olla Jeesuksen lailla “ekstroverttejä”

Paavi Franciscus korosti, että kristittyjen tulee Jeesuksen tavoin mennä ihmisten pariin “kaupungin kaduille ja toreille” (Luuk. 14:21). Paavi opetti, että kristittyjen tulee olla Jeesuksen tavoin “ekstroverttejä” ja mennä kaikkien luo. “Heidän pitää olla avoimia ja kasvuhakuisia.” 

Paavi Franciscus muistutti Jeesuksen yllättävästi kohtaamisesta ulkomaalaisen naisen, kanaanilaisen kanssa, joka anoi Jeesusta parantamaan tyttärensä. (Matt. 15:21-28.) Aluksi Jeesus kieltäytyi todeten, että hänet oli lähetetty ainoastaan “Israelin kadonneita lampaita varten.” Nainen onnistuu kuitenkin vetoamaan Jeesukseen niin, että hänen sanansa tekevät Jeesukseen suuren vaikutuksen. Paavi Franciscus huomautti, että naisen sanat saivat Jeesuksen muuttamaan mielensä. Jeesus pysähtyi ja auttoi tuota naista, tuota ulkomaalaista ja pakanaa. Paavi totesi, että tässä kohtaa Herra itse löytää vahvistuksen sille, että hänen julistuksensa ei saisi olla rajoitettu vain sille kansalle, johon hän kuuluu, vaan avoin kaikille.

Jumala kutsuu yksilöitä tavoittaakseen toisia

Paavi Franciscus opetti, että Jumalan kutsulla on aina kriteeri: “hän kutsuu jonkun tavoittaakseen toisia.” Paavi myös huomautti, että kutsu ei ole koskaan etuoikeus, vaan kutsu palveluun. Opetuksensa lopussa pyhä isä korosti, että kristinuskoa ei voida identifioida “johonkin kulttuuriin, johonkin kansallisuuteen tai johonkin systeemiin.” Paavi korosti, että kristinusko ei ole “valittujen ensiluokkainen ryhmä”, vaan kristinusko on kaikille, koska sillä on katolinen luonto. Paavi vetosi kuulijoihinsa: “Älkäämme unohtako: Jumala kutsuu joitakin rakastaakseen kaikkia… Evankeliumi ei ole minulle, se on kaikille.” 

 

23 november 2023, 09:38