SA国际传媒

S?k

2023.11.15 Udienza Generale 2023.11.15 Udienza Generale  (Vatican Media)

Paavi Franciscus yleisaudienssissa: Jeesus on ilomme l?hde

Paavi Franciscus jatkoi keskiviikkona 15.11. opetussarjaansa apostolisesta innosta. H?n opetti yleisaudienssissa kristillisen julistuksen ilosta.

Juho Sankamo

Paavi sanoi, että hän vetää nyt yhteen opetussarjansa apostolisesta innosta neljään pointtiin, joista ensimmäistä pointtia hän käsittelee päivän katekeesiopetuksessaan. Nämä neljä apostolisen innon pointtia löytyvät paavi Franciscuksen apostolisesta kehotuskirjeestä, Evangelii Gaudium (Evankeliumin ilo), jonka julkaisusta tulee nyt marraskuussa kuluneeksi 10 vuotta. Pyhä isä julisti, että ensimmäisenä pointtina on ilo. 

Paavi viittasi Jeesuksen syntymyäkertomukseen, ja sanoi, että enkelit julistivat paimenille “suuren ilon” (Luuk. 2:10). Ilon syy on Jeesuksen persoonassa. “Hän on Jumala, joka on tullut ihmiseksi, ja hän on tullut luoksemme.” 

Iloton evankeliointi ei ole uskottavaa

Paavi Franciscus huomautti, että jos julistajalla ei ole evankeliumin iloa, hän ei ole uskottava Jeesuksen todistaja. Paavi painotti, että evankeliumi ei ole ideologiaa. Ideologiat ovat kylmiä, mutta evankeliumi on ilosta lämmin. “Ideologiat eivät osaa hymyillä; evankeliumi on hymyä, se saa sinut hymyilemään, koska se koskettaa sieluasi hyvillä uutisilla.”  

Opetuslapset piti evankelioida ensin

Paavi opetti, että ylösnousemuskertomuksissa Jeesus ilmestyy aina ensiksi opetuslapsilleen. Näin tapahtui Emmauksen tiellä ja Jerusalemin ylähuoneessa. Opetuslasten on alussa vaikea uskoa tähän iloiseen sanomaan, mutta kohtaaminen Jeesuksen kanssa tuo heille tuon ilon. Kohtaaminen todellisen Jeesuksen kanssa, näin pyhä isä korosti, tuo mukanaan aina iloa. 

Jeesuksen esimerkki osoittaa, näin paavi julisti, että opetuslapset piti evankelioida ensin. Paavi korosti, että tämä pätee myös meihin kristittyihin. “Ensimmäiset, jotka pitää evankelioida, olemme me: me kristityt.” 

Ihmiset tarvitsevat Jeesusta myös tänään

Paavi opetti, että ne opetuslapset, jotka kohtasivat Jeesuksen Emmauksen tiellä, palasivat toisten luo sydän täynnä iloa ja intoa. Heillä oli iloinen uutinen. He olivat kohdanneet Jeesuksen. Tänäänkin, paavi korosti, meidän tulee kohdata Jeesus, ja tämän jälkeen meidän tulee todistaa hänestä tämän päivän ihmisille. Paavi painotti, että nykypäivän ihmiset kaipaavat evankeliumin sanomaa, sanomaa toivosta. Paavi huomautti, että vaikka yhteiskunta on ohjelmoitu epäuskoon, ja vaikka sekularismi on institutionalisoitunut, ja vaikka uskonnolliset paikat ovat autioituneet, niin silti ihmiset kaipaavat Jeesusta. 

 

“Nyt on oikea aika Jeesuksen julistukselle”, paavi julisti. Paavi Franciscus vetosi kuulijoihinsa Pietarinkirkon aukiolla: “Evankeliumin ilo täyttää kaikkien niiden ihmisten sydämet ja elämän, jotka kohtaavat Jeesuksen. Ne, jotka hyväksyvät hänen tarjouksensa pelastuksesta saavat vapautuksen synnistä, surusta, sisäisestä tyhjyydestä ja yksinäisyydestä. Kristuksen kanssa ilo syntyy jatkuvasti uudeksi.” Paavi kehotti puheensa lopussa kaikkia kristitittyjä uudistamaan suhteensa ja kohtaamisensa Jeesuksen kanssa. Paavi painotti, että Jeesus on persoona, ei idea. Jeesus on matkakumppanimme, eikä ohjelma. “Sinä, Jeesus, olet meidän ilomme lähde. Sinä olet evankelioinnin alku. Sinä, Jeesus, olet ilon lähde.” Näin paavi Franciscus päätti keskiviikon yleisaudienssinsa opetusosuuden.

 

16 november 2023, 11:34